
Av Vidar Norberg
(Golanhøydene, 5. juli 2018): Syriske flyktninger søker nå tilflukt tett inntil Israels grense på grunn av den syrisk-russiske offensiven i Daraa-området.
–Rundt 10.000 til 15.000 syriske flyktninger har samlet seg langs Israels grense på Golanhøydene, sier oberstløytnant Tomer Koller i Det israelske forsvarets Golan-divisjon.
Han står oppe på observasjonsposten Hazaka ved Alonei Habashan på israelske siden av Golanhøydene og ser ned på Beerajam og Bariqa ikke så langt fra Quneitra-området i Syria. Kanskje 500 til 1000 meter fra den israelske grensen har syriske flyktninger satt opp telt. Noen telt er sivile, flere er militære og trolig en del av den humanitære hjelpen fra Israel til de syriske flyktningene.
–Dette området kontrolleres av syriske opprørere. Det er ingen fra det syriske regimet her, forklarer Tomer Koller som er medisinsk offiser i den israelske Bahsan-divisjonen.
Syrerne har søkt tilflukt så nær den israelske grensen som mulig. Dette er etter våpenhvileavtalen fra 1974 et demilitarisert område. Der skal det ikke være militære tropper, og Israel håper at denne avtalen overholdes. Flyktningene håper at syriske styrker støttet av russiske bombefly ikke skal våge å komme inn i dette området uten at Israel reagerer.
–Kampene er lenger sør. Det har ikke vært noen streifgranater eller raketter som har kommet inn i dette området, sier Koller.
Det er trolig enkelte av flyktningene som skulle ønsket at grensen inn til Israel var åpen.
–Vi ønsker ikke at de kommer over grensen. Israels politikk er at vi skal hjelpe dem som er på den andre siden. Vi gir så mye hjelp vi kan. Det er også utenlandske organisasjoner som støtter dette.
Israel har i flere år åpnet grensen for sårede syrere som trenger medisinsk hjelp. Den tidligere israelske offiseren Marco Moreno som har ledet «Prosjektet god nabo» sier at rundt 5000 syrere har fått medisinsk hjelp i Israel. Etter behandlingen har de reist tilbake til Syria.
–De to seneste ukene har vi sett at det kommer flere fra Syria som trenger medisinsk hjelp. Blant dem er også skadde barn og kvinner. De seneste ukene har vi behandlet rundt 30 personer, det samme antallet som man hadde i løpet av to–tre måneder under våpenhvilen, sier Tomer Koller.

Fanget i leiren
Rundt en kilometer fra Israels grense sitter tibarnsfar og lærer Abu Al Bara’a (50) i Bariqa. Hans navn er ikke hans korrekt av frykt for hva som kan skje. Han er ifølge presseorganisasjonen MediaCentral i Jerusalem en syrisk aktivist. Al Bara’a gir over telefon en dyster beskrivelse av situasjonen. Han sier at sivile syrerne blir slaktet og massakrert.
Al Bara’a mener at det er 300.000 flyktninger etter offensiven i Daraa. Han ber det internasjonale samfunnet om at det opprettes en sikkerhetssone langs Israels og Jordans grense hvor de kan være sikre og få nødvendig hjelp. Al Bara’a sier at de foretrekker å være flyktninger i Syria, men dersom dette ikke er mulig, vil de takke ja til å komme til Israel om det er mulig.
–Antallet flyktninger vil øke på grunn av kraftige angrep fra den russiske og syriske armeen i den østlige og vestlige delen av Daraa. Vår virkelige fiende er Syrias regime, Hizballah og Iran, sier Abu Al Bara’a gjennom den arabiske tolken.
–Vi takker den israelske regjeringen for hjelp og støtte, spesielt den medisinske hjelpen.
Flyktninger

Lærer Mohammed Hariri (29) forlot den østlige siden av Daraa den 18. juni. Han sier på telefon at nå er han rundt én kilometer fra Israels grense. Han har én tre år gammel gutt og kona er gravid.
–Vi forlot området fordi iranerne, Hizballah og det syriske regimet angrep oss. Da flyangrepene startet i Daraa, flyktet vi fra det ene området til det andre. Flyangrepene var rettet mot alt som beveget seg. Til slutt kom vi til den konklusjonen at for å redde oss drar vi til den israelske grensen. Vi har de seneste sju år sett hvordan Israel behandler syrerne med velvilje. Det har oppmuntret oss til å komme til den israelske grense. Vi vet at Israel er et sterkt land, og ingen kan angripe Israel, og derfor føler vi oss sikre om vi er nært Israel, sier Hariri.
–Situasjonen er særlig vanskelig for barn og kvinner. Det er gravide kvinner her og mangel på mat, telt, og vi liker ikke åpne utendørstoaletter. Vi føler ikke at vi har noe liv. Det er nesten 300.000 til 350.000 flytninger fra Daraa-området.
Hariri mener at det meste av Syria er under full kontroll av det syriske regimet støttet av russerne. Videre forteller han at iranerne tar hevn eller folket tar hevn etter folkets religion. Han kaller det som skjer i Syria, en religionskrig.
–Vil du inn i Israel?
–Jeg blir den første som drar inn i Israel om grensene åpnes. Vi håper at Israel kan åpne grensen, eller at vi får internasjonal beskyttelse, sa Hariri.
