Av Vidar Norberg
(28.06.2022): Etter fire timers forhandlinger i Madrid gikk Tyrkia med på at Finland og Sverige får bli med i NATO. Det ble klart tirsdag kveld, dagen før NATO-toppmøtet i Madrid.
Det var NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg, Sveriges statsminister Magdalena Andersson, og Finlands president Sauli Niinistö som møtte Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan i Madrid. Erdogan vakte bestyrtelse 13. mai da han nektet å gå med på at Finland og Sverige blir med i NATO.
Tyrkias president Erdogan fikk angivelig gjennomslag for sine krav om kamp mot terror og PKK. Erdogan skal ha fått svensk løfte om at terrormistenkte kurdere skal utleveres fra Sverige. Både Sverige og Finland skal oppheve forbudet mot eksport av våpen til Tyrkia.
Onsdag skal NATO-landene beslutte om de skal innby Finland og Sverige til NATO-medlemskap. Senere må avtalen om finsk og svensk NATO-medlemskap ratifiseres i alle NATO-land.
Jens Stoltenberg mener at finsk og svensk inntredelse i NATO vil styrke sikkerheten.
–Finlands og Sveriges NATO-medlemskap er viktig for Finland og Sverige, men også for NATO og spesielt for de baltiske landene. Man behøver bare å ta en titt på kartet for å forstå at det forandrer hele sikkerhetssituasjonen i Østersjøen. Finland og Sverige bidrar også med avanserte velutstyrte styrker og femte generasjons krigsfly, avansert teknologi og stabile politiske institusjoner som kommer til å styrke NATO, Finland og Sverige. For Norden og østersjøregionen er dette spesielt viktig, men også for hele alliansen, sa Stoltenberg på spørsmål fra Hufvudstadsbladet.
Sverige er trolig det landet som har mest å tjene på NATO-medlemskap. De har i mange år rustet ned sitt forsvar.
Finland kan trolig bli en bidragsyter. De har hele etterkrigstiden og under nedrustningsperioden beholdt et sterkt forsvar. Finland skal ha 280.000 soldater i en krig og kan mobilisere en reserve på ytterligere 870.000 soldater. Finland har bestilt fire nye marineskip og 65 jagerfly av typen F-35 fra USA. Finland har planer om å kjøpe 2000 droner.