Av Vidar Norberg
(GAMLE BILDER): Et av de store spørsmål i gamle dager var om man kunne bruke småsko i 17. mai-toget. Ofte var det vel slik at man måtte ty til slagstøvler for ikke å bli våt på fotan.
I den tiden det var grusveier i Mehamn, ventet man på at det skulle bli «avbærra», at veien skulle bli bar. Veien kunne også bli ganske sørpat når det regnet og sneen tinte. Da var ethvert skotøy utelukket. Litt bedre var det når asfalten kom. Da ble veien tint og tørr.
På disse gamle bildene fra 17. mai-toget er skoan tatt ut fra skoskapet. Men sneskavlan er fortsatt store. Alt tyder på at det var mer sne før i tiden, og den forsvant litt senere.
Husker man ikke helt feil, så kom først skrammeltogets lastebil ramlende innover Værveien i sekstiden på morgen for å vekke opp mehamnværingan. I åtte-halvni-tiden kom skolemusikken taktfullt marsjerende. Bak var noen på sykkel som fulgte med.
Det var også en kort gudstjeneste i kirka. Folketoget eller hovedprosesjonen fra skolen på formiddagen rundet så vidt man husker Fiskernes Bank og gikk utover mot Samfunnshuset med tilbud og aktiviteter. På idrettsplassen, det tidligere Vevikvannet, var det leker. Den mest krevende var en høy stolpe. Den som klarte å klatre helt opp, kunne selv velge den beste premien der oppe. I dag ville man vel hatt både sikkerhetstau, brannbil og sykebil i nærheten. Men på den tiden var man ikke «bæsat».
Det var sikkert mange kaffeslabberas i de tusen hjem, men det er vel litt overdrevent når det gjaldt Mehamn. Men for å avslutte med en frase fra gamle skolestiler, så var alle enige om at det hadde vært en fin nasjonaldag, selv om man ikke kunne ha småsko til finstasen.
Bildene er tatt i første halvdel av 1970-tallet.