• Hopp til primær menyen
  • Hopp til hovedinnhold

Finnmarkshilsen

Hilsen fra Finnmark

  • Hjem
  • Reportasje
  • Nyheter
  • Oppbyggelse
  • Kommentar

Tid for måsegg

27. april 2018 By Redaksjonen

(27.04.2018): Politiet i Finnmark melder at eggsesongen er i gang. På Twitter-siden ber Politiet folk om å sette seg inn i regelverket før de sanker egg. Politiet ønsker også informasjon fra folk dersom de observerer plyndring av reir fra ikke sankbare arter.
Måse bygger reir. Foto: Ruben Larsen.
Et av vårens vakreste eventyr på Sørøya som ellers på Finnmarkskysten er å samle måsegg. Dette er en ressurs som i all hovedsak utnyttes i Nord-Norge, skriver Hasvik kommune på sin nettside.

Måkene hekker der rovdyr ikke kommer til. På små øyer, holmer og skjær hekker de rett på grunnfjellet eller i lyngen, mens på fastlandet og på store øyer hekker de i bratte berg med hyller eller oppe på høye steiner.

Starttidspunktet for verping avhenger av to forhold, mattilgang og vær. I år med mye mat i havet starter hekkingen tidlig, og det blir mye egg. Vanligvis begynner måkene å verpe i slutten av april eller begynnelsen av mai.

Måse på Stampen i Lofoten. Foto: Mette Wright Larsen.

Måkene legger i alt tre egg, og når alle tre er lagt sier man at måken er fullvorpen. Hvis eggene ikke klekkes, blir ødelagt eller plukket, legger måkene nye egg.

Når man sanker måsegg, er det vanlig at i reir hvor det ligger tre egg, får ett egg ligge igjen.

Hvordan skal man så vite om egget er ferskt og ikke inneholder blod eller kyllingfostre (stroppent)? Hvis det er flere egg i reiret, bruk disse tommelfingerreglene:

–Egg som har rusk og gress fra reiret klistret på, er som regel helt ferske.

–Eggene som er lagt sist, er lysest i fargen.

Bruk også «vannprøven. Legg eggene i en bøtte kaldt vann. Hvis eggene flyter opp i den butte enden, er det «stroppent», det vil si at kyllingen har begynt å utvikle seg og egget er uspiselig.

Måsegg serveres som regel hardkokt. Kok måsegget i 15–20 minutter. Del det på langs og server det varmt eller kaldt. Ellers er måsegg kjempefine i bakverk, både i sukkerbrød, vafler og pannekaker, skriver Hasvik kommune på nettsiden.

http://www.hasvik.kommune.no/maasegg.246324-37123.html

 

Måser i fjæra på Eggum i Lofoten. Foto: Mette Wright Larsen.

 

Filed Under: Nyheter

Finnmarkshilsen, redaktør Vidar Norberg, e-post: Finnmarkshilsen@gmail.com, telefon: 90082017, konto DNB: 1214.01.69100. Copyright Finnmarkshilsen.no