• Hopp til primær menyen
  • Hopp til hovedinnhold

Finnmarkshilsen

Hilsen fra Finnmark

  • Hjem
  • Reportasje
  • Nyheter
  • Oppbyggelse
  • Kommentar

Ikke fullt så arktisk klima i Vardø – Kan hugge julegrana i Mehamn

24. juni 2019 By Redaksjonen

(24.06.2019) Hurtigruten ankommer Vardø grytidlig mandag morgen. (Foto MS Nordkapp)

Norges østligste by, Vardø, er i ferd med å miste sitt arktiske klima. Statistikken viser at gjennomsnittlig har antall vårdager over middeltemperatur økt fra 32 til 59 dager på de seneste 150 årene, melder NRK/Finnmark.

Som eneste by i Norge utenfor Svalbard har Vardø et arktisk klima. Det innebærer at normaltemperaturen i årets varmeste måned er under 10 grader. Klimaendringen begynte på 1970- og 1980-tallet. Siden har temperaturen steget med litt over én grad. Klimaforsker Hans Olav Hygen i Meteorologisk Institutt antar at temperaturen kan stige med tre grader alt i 2050.

–I løpet av min levetid er det ikke sikkert de kan skryte av å ha et fullt arktisk klima, sier Hygen til NRK/Finnmark.



Juletrær i Mehamn

Granskogen gror opp utenfor kirkegården i Mehamn. (Arkivfoto: Vidar Norberg)

I praktboken «Hurtigruten» er anløpsstedene presentert av forfatter Per Eliassen og fotograf Bjørn Rasch-Tellefsen.

Boken forteller om det arktiske klimaet i Mehamn:

«Gamvik liker å kalle seg verdens nordligste fastlandskommune, med kommunesenteret Mehamn like ved Europas nordligste fastlandspunkt. Kinnarodden ligger bare to grader syd for Nordkapp. Det var ikke klimaet, men det var en god havn, nært til store fiskefelter, som la grunnlaget for bosettingen. For selv om kommunen har midnattssol og fine dager, har en faktisk ikke sommer. Til det kreves en snitt-temperatur på pluss 10 grader, og så gavmild er ikke fastlandets arktiske utkant.»

Mehamn var i alle år blottet for grantrær. Sverre Holmvik i Mehamn kjøpte for mange år siden grantrær som skolebarna plantet. Nå kan man hugge julegrana i leirjorda utenfor kirkegården i Mehamn. En mann fra Kjøllefjord forteller at «juletrærne» sturte lenge før de skjøt fart i Kjøllefjord som ikke er så langt fra Oksevåg som har vært ansett som verdens nordligste skog.

–Dette er noe nytt. 

Lang Oslo-sommer

Oslo-sommeren har blitt 12 dager lenger de siste 30 årene, og gjennomsnittstemperaturen er 1,1 grader høyere når sommeren er på sitt varmeste, sa fjernsyns-meteorolog Rafael Escobar Løvdahl på Lørdagsrevyen. 


Godt skirføre på Ifjordfjelllet tirsdag formiddag den 11. juni 2018. (Foto: Statens vegvesen, webkamera)

Filed Under: Nyheter

Finnmarkshilsen, redaktør Vidar Norberg, e-post: Finnmarkshilsen@gmail.com, telefon: 90082017, konto DNB: 1214.01.69100. Copyright Finnmarkshilsen.no