Av Olav Berg Lyngmo, www.lkn.no
(KIRKEHISTORIE): Det ble vanlig at biskop Bjarne O. Weider møtte teologistudenter fra Sør-Hålogaland på det nye MF (åpnet 1972), i forbindelse med bispemøtet om høsten. Weider var nok best kjent med det gamle MF som lå i St. Olavs gate 29, nærmere Oslo sentrum, der han hadde vært rektor ved det praktisk teologiske seminar. Han ordinerte ikke kvinner, og ble den siste bibeltro i sitt slag som biskop i Bodø.
Weider overtok i 1961 som rektor etter Carl Fredrik Wisløff (1908-2004) som tiltrådte i 1947, ble dr. theol. i 1958 og professor ved MF i 1961. Wisløffs bibeltroskap og bibelsyn satte nok preg på mange prester som hadde sittet «under» hans kateter. Wisløff var den professor og predikant som sto nærmest det lavkirkelige bedehusfolk! Han sto i en konservativ luthersk-pietistisk tradisjon. Vi er nok mange som ennå husker ham som foreleser. Han gjennomgikk også prekentekster.
I 1975 sa Wisløff opp sine tjenester ved MF (Dagen 05.04.1975). Professorene Wisløff og Sverre Aalen (1909-1980) skrev at yngre teologer satte «døren på gløtt» for en teologi med et annet syn på Bibelens autoritet. Vel 20 år tidligere hadde Wisløff forsvart de bibelske sannheter. (Les. 2. Tim. 3,14 – 4,5). Det var da striden pågikk med Hamar biskop Kristian Schjelderup i 1953-54. Da sto Wisløff og Ole Kristian Hallesby (1879-1961) sammen mot dem som fornektet fortapelsen.
I «gamle dager» var det mange teologer som valgte å være medlem av FBB – https://www.fbb.nu/hovedside/ Noen trodde kanskje at de dermed kunne lykkes i å få en større stilling i Dnk? Kanskje ville det være mulig å komme på en kandidatliste til en bispestol? Etter hvert som liberalteologien vokste som en surdeig, forsto noen at det ville tjene dem bedre hvis de skiftet side i teologien og ble liberal! Det ville gi dem bedre mulighet hvis de profilerte seg som «politisk korrekt» og sto på riktig politisk-teologisk kurs. Det viste seg da etter hvert at sjansen ble adskillig bedre for å komme med på en kandidatliste! Så legg merke til en sak neste gang det kommer en kandidatliste til en bispestol. De som svarer «korrekt» på de spørsmål som har kvalt Dnk, kommer videre, og en av dem blir biskop! Det blir mer og mer viktig for flere å stå frem med en tydelig liberal profil! Bibeltro teologer blir vraket! Ingen gammeltroende får stillinger i Dnk! https://www.document.no/2020/09/03/det-er-snart-ikke-plass-til-konservative-prester-i-den-norske-kirke/
Jeg vet om flere som har beveget seg fra bibeltroskap i FBB til å bli liberal. En teolog som tidligere var medlem av FBB og ble biskop, fratok en bibeltro prest konfirmantundervisningen. Det finnes nok av dokumentasjoner på litt av hvert i Dnk. Det er ikke sikkert at det på sikt blir så attraktivt å bli biskop, hvis den økonomiske støtten fra Staten blir minimal eller opphører på grunn av de politiske strømninger. Da kan bispelønninger kanskje bli på høyde med predikantlønninger i en misjonsorganisasjon?
Så gikk det igjen ca. 20 år. Da skjedde det noe i april 1995 på bispemøtet. Der satte de såkalte flertallsbiskoper døren helt «på gløtt» for liberalteologiens videreføring. https://kirken.no/nb-NO/om-kirken/slik-styres-kirken/bispemotet/om-oss/dokumenter/Protokoller/bispemotet-03.04.1995—06.04.1995-modum/ Flertallet tillot at mindretallet, Osberg, Steinholt og Köhn kunne arbeide for sitt personlige «syn», altså for ubibelsk lære! Etter hvert sto samtlige såkalte biskoper på mindretallets liberale kurs. Kirkemøtet stadfestet omsider dette etter vel 20 år, med vedtaket om likekjønnet «vigsel», fra 1. februar 2017. https://www.adressa.no/nyheter/innenriks/2017/01/30/Homofile-og-lesbiske-kan-gifte-seg-i-kirken-fra-1.-februar-14134807.ece De teologer som ikke godtar de nye ordninger, eller står for Carl Fredrik Wisløffs bibelsyn kan ikke bli prester i Dnk (Matt. 6,21-23). Da Wisløff sa opp sin stilling ved Menighetsfakultetet i 1975, forsto han hvilken vei det bar. Med døren på gløtt i 1975, ble også MF til slutt en borg for den liberale teologi!
Takk til mine medstudenter som har hjulpet meg med informasjon om bildet:
Kajander, Tverrli, Schjem og Odd Bjarne Bruun.