John Fiskvik, leder Motvind Norge
(24.04.2025): KrFs stortingsgruppe går sammen med Arbeiderpartiet og Høyre om å bruke Melkøya-saken for å presse frem omkamp om behandling i NVE av Davvi vindkraftverk i Finnmark. Det planlegges like ved samenes hellige fjell Rásttigáisá.
NVE har i utgangspunktet ikke anledning til å avslå en konsesjonssøknad, uten en full gjennomgang og saksbehandling av et omsøkt prosjekt. NVE har vurdert at Davvi-prosjektet ikke vil kunne få konsesjon nå. Dette både fordi det ikke vil være linjekapasitet for å transportere strømmen som produseres før etter 2040, men også fordi Davvi-prosjektet er i full kollisjon med samenes rettigheter i området. NVE har derfor utsatt behandling av prosjektet til etter 2040. Denne beslutningen kan ifølge Energidepartementet ikke påklages.
Stortinget behandler 6. mai «Melkøya-saken». Da vil det bli avgjort om Equinor får fullføre prosjektet om å få hente strøm fra nettet på land, for å kunne stenge ned gasskraftverket som i dag gir strøm til LNG-anlegget. Dette vil i tilfelle kreve at Equinor får tilgang på 80 % av all tilgjengelig strøm i både Troms og Finnmark. Regjeringen forutsetter at dette skal kompenseres gjennom en massiv utbygging av nye vindkraftverk.
I innstillingen til Melkøya-saken går KrFs stortingsgruppe sammen med Arbeiderpartiet og Høyre for å få flertall til en omkamp om Davvi vindkraftverk, men uten å nevne Davvi direkte.
Her er det som handler om Davvi-saken i innstillingen fra Energi- og miljøkomiteen:
«Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Høyre og Kristelig Folkeparti, viser til at regjeringen har basert prosessen om ny kraftproduksjon i Finnmark i forbindelse med «Kraft- og industriløft for Finnmark» først og fremst på ny vindkraft på land i regionen. Flertallet viser i denne sammenheng til NVEs prosessuelle avgjørelse om å nedprioritere behandling av det mest modne prosjektet i Finnmark.
Flertallet mener det er viktig at alle modne prosjekter som kan bidra til tilstrekkelig kraft til Melkøya, gis prioritet av myndighetene og sikres konsesjonsbehandling innen rimelig tid. Flertallet mener derfor at omsøkte prosjekter må sendes på høring så fort som mulig og få en realitetsbehandling av myndighetene så raskt som mulig deretter. Med gjennomføring av en eller flere av vindkraftprosjektene som i dag ligger hos NVE, vil «Kraft- og industriløft for Finnmark» kunne bli realisert.»
Når flertallet, inkludert KrF, ikke skriver Davvi direkte, men bruker formuleringen «det mest modne prosjektet i Finnmark», viser det hvor betent denne saken er. Så har likevel saksordfører for Melkøya-prosjektet, Høyres Bård Ludvig Thorheim, sluppet katta ut av sekken i et intervju med E24 13. april. I intervjuet står dette:
«Slik jeg ser det, betyr dette at Energidepartementet må sikre at det blir fremdrift og realitetsbehandling av vindkraftprosjektet Davvi, sier Bård Ludvig Thorheim (H) til E24.»
Dette betyr at KrFs stortingsgruppe er innstilt på å gi flertall for at Stortinget 6. mai pålegger regjeringen å omgjøre vedtaket i NVE, bekreftet lovlig fattet av Energidepartementet, og kreve at Davvi vindkraftverk umiddelbart blir tatt opp til konkret konsesjonsbehandling i NVE.
KrF har landsmøte i Bergen 24.-27. april. Da skal landsmøtet behandle utkastet til nytt partiprogram for perioden 2025-29. Hvis landsmøtet tillater stortingsgruppen å stemme som annonsert i Davvi-saken 6. mai, betyr det at landsmøtet aksepterer en radikal endring av KrFs energipolitikk slik den har vært kjent til nå, og slik den er formulert i utkastet til nytt partiprogram. I programutkastet står blant annet dette, i kapitlet «Natur og miljø»:
- «Reversere beslutningen om elektrifisering av Melkøya, og heller kreve bruk av CCS.» (Melkøya ER elektrifisert, spørsmålet er hvordan strømmen skal skaffes.)
- «Si nei til bruk av kraft fra land til elektrifisering av sokkelen.» (Melkøya er en del av sokkelindustrien, selv om prosessanlegget ligger på land.)
- «Tap av naturmangfold, og spredning av miljøgifter, mikroplast og avfall er blant vår tid største utfordringer.» (Vindkraftanlegg i urørt natur er selve skrekkeksemplet på slike effekter.)
Hvis Melkøya-prosjektet stanses, fordi det nå viser seg at det vil utløse for store negative konsekvenser på land, vil dette bli forstått. De involverte aktørene må selvsagt få kompensert sine påløpte kostnader, kanskje også noe utover det. Utført arbeid vil dessuten uansett kunne benyttes fullt ut om det blir vedtatt å bygge et flytende eller landbasert gasskraftverk med CCS. Eller om løsningen blir kjernekraftverk.
KrF endte ved forrige stortingsvalg under sperregrensen. Å legge seg flat for Equinors og vindkraftbransjens kommersielle agenda, som Arbeiderpartiet og Høyre har gjort, vil bety at partiet bidrar til en voldsom rasering av Finnmarks natur. Samtidig vil KrFs troverdighet som «miljøparti» være avviklet. Det vil utvilsomt være en særdeles dårlig strategi for å komme seg over sperregrensen ved høstens valg!