• Hopp til primær menyen
  • Hopp til hovedinnhold

Finnmarkshilsen

Hilsen fra Finnmark

  • Hjem
  • Reportasje
  • Nyheter
  • Oppbyggelse
  • Kommentar

PÅSKE: I Jesu fotspor over Oljeberget på palmesøndag

12. april 2022 By Redaksjonen

Dansker går fra Oljeberget mot Getsemane og Kedrondalen. I bakgrunnen Tempelplassen. (Foto: Vidar Norberg)

Av Vidar Norberg

(Jerusalem 10. april 2022): Mennesker fra flere land deltok i den årlige palmesøndagsprosesjonen over Oljeberget i Jerusalem.

Det var på en «palmesøndag» at Jesus red på en eselhoppe fra Betfage over Oljeberget og ned til Jerusalem for 2000 år siden. Han ble hyllet som en konge, før Han ble korsfestet på langfredag. Menneskene bredte sine klær og la grener på veien foran Mesteren. I dag er det særlig katolske kristne som går strekningen i Mesterens fotspor.

Det ble sunget på mange språk. Deltakerne fra Den Danske Kirke i Jerusalem hadde tatt med seg sine sanghefter. Der var det kjente tekster og toner som førte tankene til et norsk bedehus ved påsketider. Kjente sanger som «O, store Gud», «Salige visshet Jesus er min» og «Deg være ære, Herre over dødens makt, Evig skal døden være Kristus underlagt». Det hele var et nordisk innslag i Jerusalem. Her oppe på fjellet var kong David for rundt 3000 år siden. Der sang danskene Davids salme 121 «Jeg løfter mine øyne opp til fjellene».

Fra Oljeberget så deltakerne i prosesjonen rett mot Tempelplassen med Klippedomen og den berømte gullkuppelen. Svært mange mennesker hadde palmegrener eller en olivenkvist i hånden. Danskene hadde et flagg. Dannebrog var festet til en palmegren. Av og til strakte Dannebrog seg helt ut når grenen beveget seg eller et vindpust tok tak. Foran så man Det hvite korset på rød bunn og lenger bak den muslimske gullkuppelen.

«Så førte de folen til Jesus. De la klærne sine på den, og Han satte seg på den. Mange bredte ut klærne sine på veien, andre strødde løvgrener som de hogg på markene. De som gikk foran, og de som fulgte etter, ropte: Hosianna! Velsignet være Han som kommer i Herrens navn. Velsignet være vår far Davids rike som kommer! Hosianna i det høyeste! Og Han gikk inn i Jerusalem, inn i templet …» (Markus 11, 7–11)

Abonner og les mer i papirutgaven av KARMEL ISRAEL-NYTT

Trykkes hver måned – koster 500 kroner i året

E-post: karmelin@netvision.net.il

Under det ottomanske imperiet ledet en muktar (ordfører/tjenestemann) lokalsamfunnet og gikk først i toget for å beskytte det. Under palmesøndagsprosesjonen er det to menn som er utkledd som muktarer. (Foto: Vidar Norberg)
Det danske flagget Dannebrog er festet til en palmegren og vaier i vinden på vei fra Oljeberget til Getsemane. I bakgrunnen er Tempelberget med den muslimske gullkuppelen på Klippedomen. (Foto: Vidar Norberg)
Tusener av pilegrimer deltok ifølge Times of Israel i palmesøndagsprosesjonen. (Foto: Vidar Norberg)
Danskene sang Davids salme 121 og kjente påskesanger. (Foto: Vidar Norberg)
Mange nasjonaliteter og språk er representert i toget over Oljeberget på palmesøndag. Noen har palmegrener og oljekvister med seg. (Foto: Vidar Norberg)
Dansker synger påskesalmer og sanger som på et norsk bedehus. (Foto: Vidar Norberg)
Pilegrim med palmegren skuer ut mot Tempelplassen. (Foto: Vidar Norberg)
Dansk familie på vei langs Oljeberget. (Foto: Vidar Norberg)
Arabiske speiderpiker i palmesøndagsprosesjonen. (Foto: Vidar Norberg)
Veien over Kedrondalen mot Løveporten. I bakgrunnen synes haugen hvor enkelte mener Stefanus ble steinet. (Foto: Vidar Norberg)

Filed Under: Bilder, Oppbyggelse

Finnmarkshilsen, redaktør Vidar Norberg, e-post: Finnmarkshilsen@gmail.com, telefon: 90082017, konto DNB: 1214.01.69100. Copyright Finnmarkshilsen.no